Sabancı Topluluğu’nun global markası Çimsa, Hollanda merkezli International Renewable Energy Certificate Standard (IRECS) tarafından verilen I-REC Yenilenebilir Enerji Sertifika’lı elektrik enerjisi kullanmaya başladı.Bu kapsamda Çimsa 2022 yılında tüm fabrikalarının toplam elektrik enerjisi tüketiminin yaklaşık %50’sini yenilenebilir enerji kaynaklarından temin edecek.
Sabancı Holding iştiraki Çimsa, Hollanda merkezli International Renewable Energy Certificate Standard (IRECS) tarafından yenilenebilir enerji yatırımı ve kullanımını şirketler ile tüketici nezdinde yaygınlaştırmak amacıyla verilen I-REC (International Renewable Energy Certificate) Uluslararası Yenilenebilir Enerji Sertifika’lı elektrik enerjisi kullanmaya başladı. Çevresel performansını geliştirerek sürdürülebilir yaşama katkı sağlamak amacıyla çeşitli çalışmalar yapan Çimsa, Enerjisa Üretim iş birliğiyle sertifika kapsamında 2022 yılında tüm fabrikalarının toplam elektrik enerjisi tüketiminin yaklaşık %50’sini yenilenebilir enerji kaynaklarından temin edecek.
Çimsa, 2022 yılında 300.000 Mwh elektrik enerjisini jeotermal enerjiden temin ederek indirekt (kapsam 2) emisyonların sebep olduğu yaklaşık 140.000 ton CO2 emisyonun doğaya salınmasına engel olacak. Bu emisyon miktarı 93 milyon ağacın 1 yıllık karbon yakalama kapasitesine eşdeğer.
Karbon emisyonları yoğun olan bir sektör olmaları nedeniyle iklim krizi eyleminin uzun vadeli sürdürülebilirlik stratejilerinin önemli bir bölümünü oluşturduğunu belirten Çimsa CEO’su Umut Zenar, konuya ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı:
“İklim değişikliği ile mücadelede su, güneş ve rüzgâr enerjisi gibi sürdürülebilir kaynakların kullanımı ülkelerin enerji stratejilerinde önemli yer tutuyor. Küresel emisyonların 2030’a kadar yarı yarıya azaltılması için yenilenebilir enerji kullanımına yönelik büyük çaplı bir dönüşüm yaşanması gerekiyor. Bu süreçte Çimsa olarak döngüsel ekonominin bir parçası olmaya devam etme, yeşil dönüşümün gerekliliklerini yerine getirme ve sürdürülebilir kalkınmaya ulaşma hedefiyle çalışıyor, somut adımlar atıyoruz. Bu adımlardan biri olan ve geçtiğimiz günlerde duyurduğumuz Afyon tesisimizde hayata geçecek güneş enerjisi santrali projesi için çalışmalara başladık. 2050 karbon nötr hedeflerimiz doğrultusunda attığımız önemli adımlardan bir diğeri olan yenilenebilir enerji sertifikalı elektrik kullanımı, Çimsa’nın önümüzdeki dönemde de aksiyon planları içerisinde yer alacak.”
Çimsa Hakkında
Sabancı Holding iştiraki olan Çimsa, 1972 yılında Mersin’de kurulmuştur. Çimsa bugün Mersin, Eskişehir, Afyonkarahisar’da bulunan 3 entegre fabrikası ile üretim faaliyetlerini yürütmektedir.
Beyaz çimento alanında dünyanın lider markalarından biri olan Çimsa; operasyonel kabiliyetini ana hissedarı Sabancı Holding’in finansal gücü ile birleştirerek oluşturduğu Cimsa Sabanci Cement BV aracılığıyla uluslararası alandaki operasyonlarını sürdürmektedir.
Çimsa, pazar odaklı yaklaşımı ve geniş dağıtım ağıyla müşterilerinin ürün ve hizmet ihtiyaçlarını eksiksiz ve zamanında karşılamaktadır. Paydaşlarının güvenilir bir iş ortağı olarak, gelecek nesillere uzanacak yaşam alanları ve altyapıları için gerekli malzemeleri sağlamaktadır.
Çimsa, gri çimentonun yanı sıra ürettiği beyaz çimento ve kalsiyum aluminat çimentosu gibi özel ürünlerle de inovasyon konusunda Türkiye çimento ve yapı malzemeleri sektörüne öncülük etmektedir. Tüm paydaşlarına değer yaratan ve karlı büyümeye odaklanan Çimsa, bunu gelecekte de sürdürmeyi hedeflemektedir.
Çimsa Sabancı Cement Bv Hakkında
Sabancı Holding ve Çimsa’nın operasyonel ve finansal güçlerini birleştirerek global beyaz çimento pazarında lider bir oyuncu olma ve buna ilişkin daha verimli ve güçlü bir platform yaratma hedefi doğrultusunda; Sabancı Holding’in %60, Çimsa’nın %40 oranında sermayesine katıldığı Hollanda’da yerleşik Cimsa Sabanci Cement BV unvanlı şirket Kasım 2020’de kurulmuştur.
Cimsa Sabanci Cement BV, bünyesine yeni kattığı Valensiya (İspanya)’daki beyaz çimento fabrikası, Houston (ABD)’de bulunan öğütme tesisi ve Hamburg (Almanya), Trieste (İtalya) ve Sevilla (İspanya)’da bulunan terminalleri ile uluslararası bir beyaz çimento oyuncusu haline gelmiştir.
Bilgi için:
Arzu Şener – arzu.sener@menailetisim.com – 0537 201 61 71
Mena Stratejik İletişim Danışmanlığı